Skip to main content

“Loopt niet altijd zo te zeuren!”

Het kunnen kleine of grote conflicten zijn die op zich misschien geen probleem lijken, maar als het te vaak voorkomt dat wel kunnen worden. Vooral als ze niet worden opgelost op een manier waarin beiden zich kunnen vinden.

Onbewust hou je namelijk bij hoeveel positieve en negatieve ervaringen je met iemand deelt. We noemen dit ook wel de ‘emotionele bankrekening’.

Een positief saldo krijg je als je investeert in de relatie. Dat doe je door betrokkenheid, oprecht interesse, aandachtig luisteren, openheid, intimiteit, aanwezigheid, complimenten en waardering geven.

Een negatief saldo ontstaat bij kritiek, verwijten, minachting, defensief gedrag, liegen of je afsluiten.

Als er te veel negatieve dingen gebeuren, raakt de denkbeeldige weegschaal uit balans en is de relatie minder bestand bij tegenslag.

Uit het onderzoek van Dr. John Gottman blijkt dat partners met een gelukkige en langdurige relatie de volgende punten overeenkomstig hebben:

  • Conflicten worden opgelost.
  • Een hechte een vriendschap en intimiteit, waarmee de relatie wordt ondersteund.
  • Gedeelde kernwaardes en het ontwikkelen van gezamenlijke doelen in het leven.

Om de juiste balans te houden blijkt het tevens nodig te zijn om wel 20 positieve ervaringen te hebben, tegenover 1 negatieve.

Voor een gezonde relatie is het dus nodig om je saldo positief te houden.
Dat kun je op allerlei manieren doen. Je lief bijvoorbeeld verrassen, lieve briefjes, intimiteit, cadeautjes, samen iets ondernemen of creëren, aandacht geven, iets doen voor de ander, delen waar je naar verlangt of juist waar je bang voor bent, luisteren naar elkaar, iets nieuws doen of bijvoorbeeld een lief appje sturen omdat je je lief wilt laten weten dat je aan hem/haar denkt. Let op: een berichtje met een vraag, instructie of praktische mededeling telt niet.

Iedereen vindt het fijn om het gevoel te hebben om door de ander te worden gezien, gehoord en gewaardeerd. Dat is vooral voor de ontvanger plezierig maar geeft de gever meestal ook een fijn gevoel. Daar komt nog bij dat als je er een gewoonte van maakt om elkaar complimenten te geven, je steeds bewust door een positieve bril blijft kijken naar je partner. En hoe meer je dingen positief benadert, hoe meer positieve dingen je gaat zien en ervaren in je relatie.

Een mooie oefening hiervoor is om elke dag (bijvoorbeeld als je ’s avonds samen in bed ligt) iets te benoemen wat je die dag in de ander waardeerde. Of te delen waar je op dat moment dankbaar voor bent.

× Hoe kan ik je helpen?