Wat bedoelen we met de “Window of Tolerance”?

Tijdens sessies met stellen en individuen werk ik regelmatig met de “Window of Tolerance” (venster van tolerantie). Het is een term die wordt gebruikt in de context van psychologie en traumatherapie om de optimale zone van emotionele en fysiologische opwinding te beschrijven waarin een persoon effectief kan omgaan met stress en uitdagingen zonder overweldigd te raken.

De term werd geïntroduceerd door psychiater Daniel Siegel en verwijst naar een “venster” van arousalniveaus waarbinnen we ons op ons gemak voelen en in staat zijn om te functioneren in het dagelijks leven. Wanneer we ons binnen dit venster bevinden, kunnen we helder denken, effectief communiceren, ons concentreren en gezonde relaties onderhouden.

Het venster van tolerantie is niet statisch en kan variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Het kan ook worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals levenservaringen, stressniveaus, vermoeidheid en fysieke gezondheid.

Als we ons binnen het venster van tolerantie bevinden, voelen we ons kalm, ontspannen en zijn we in staat om stressvolle situaties aan te pakken zonder overweldigd te raken. We zijn in staat om emoties te reguleren en gezonde coping-strategieën te gebruiken om met uitdagingen om te gaan.

Aan de andere kant, als we ons buiten het venster van tolerantie bevinden, kunnen we te maken krijgen met een staat van overweldiging. Dit kan leiden tot boosheid, angst, paniekaanvallen, woede-uitbarstingen, of een gevoel van gevoelloosheid en dissociatie. Ook kan het ons vermogen om te denken en redeneren belemmeren en kunnen we moeite hebben om gezonde relaties te onderhouden.

Aan de bovenkant van het venster van tolerantie bevindt zich de “hyper arousal” -zone, waarbij we ons overprikkeld, geïrriteerd en angstig voelen. Aan de onderkant bevindt zich de “hypo arousal” -zone, waarbij we ons uitgeschakeld, depressief of gevoelloos kunnen voelen.

Het begrijpen van het concept van het venster van tolerantie is waardevol, omdat het kan helpen bij het bewuster worden van je emotionele toestand. De coach of therapeut geeft het mogelijkheden om passende interventies te bieden om je te ondersteunen bij het herstellen van het optimale functioneren daarvan. Wat je in staat stelt om gezonde manieren te ontwikkelen om stress en uitdagingen aan te pakken.

Tijdens de sessies vertel ik je hier graag meer over. Ik begeleid stellen en individuen in het bewustwordingsprocess van eigen emoties, en wat die je vertellen. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek als je daar meer over wilt weten.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?