Skip to main content

EFT is een krachtige benadering voor relatieherstel en groei

Emotionally Focused Therapy (EFT), ontwikkeld door dr. Sue Johnson in de jaren 1980, is een zeer effectieve vorm van therapie die zich richt op het bevorderen van emotionele verbondenheid en hechting in relaties. Het is een evidence-based benadering die veel succes heeft behaald bij stellen met diverse relatieproblemen. EFT is gebaseerd op het idee dat emotionele verbondenheid de sleutel is tot het bereiken van veilige, ondersteunende en bevredigende relaties. In dit artikel vertel ik waarom EFT zo goed werkt en geef een beknopte uitleg geven over hoe het in zijn werk gaat.

Waarom werkt EFT zo goed?

Focus op Emoties: EFT erkent dat emoties een cruciale rol spelen in relaties. Het helpt individuen om hun eigen en elkaars emoties te begrijpen en te communiceren, waardoor ze zich meer begrepen en gewaardeerd voelen.

Hechtingstheorie: EFT is gebaseerd op hechtingstheorie, wat aangeeft dat mensen een aangeboren behoefte hebben aan emotionele verbondenheid met anderen. Het bevorderen van een veilige hechting tussen partners is een kernaspect van EFT.

Emotionele Responsiviteit: EFT richt zich op het vergroten van de emotionele responsiviteit tussen partners. Het leren reageren op elkaars emotionele behoeften bevordert vertrouwen en veiligheid in de relatie.

Herstructurering van Negatieve Patronen: EFT helpt stellen destructieve interactiepatronen te herkennen en te herstructureren. Dit stelt hen in staat om uit de vicieuze cirkel van negatieve interacties te stappen.

Diepgaande Verandering: EFT streeft naar diepgaande, blijvende veranderingen in de relatie. Het gaat verder dan het aanpakken van oppervlakkige problemen en richt zich op het creëren van een sterke emotionele band tussen partners.

Hoe werkt EFT?

Beoordeling: De therapeut voert in de beginfase een grondige beoordeling uit om de hechtingspatronen en de interactiedynamiek van het stel te begrijpen.

Ontvouwen van Emoties: Tijdens de sessies worden partners aangemoedigd om hun diepste emoties en behoeften te delen. Dit helpt om de onderliggende emoties achter hun gedrag te begrijpen.

Identificeren van negatieve patronen: Als therapeut help ik partners destructieve interactiepatronen te identificeren, zoals de “duivelse dialogen”, waarin partners vast komen te zitten.

Het creëren van een veilige basis: Als therapeut biedt ik een veilige omgeving waarin partners openlijk hun emoties kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen zonder veroordeeld te worden.

Versterken van positieve banden: Partners worden aangemoedigd om positieve interacties te ervaren en te versterken, waardoor ze zich meer met elkaar verbonden voelen.

Verstevigen van verandering: Naarmate de therapie vordert, worden de nieuwe patronen van emotionele verbondenheid bekrachtigd, zodat stellen in staat zijn om elkaar op een meer ondersteunende en liefdevolle manier te benaderen.

Kort samengevat, EFT helpt stellen om een diepere emotionele band te creëren door zich te richten op hun emoties, hechtingsbehoeften en interactiepatronen. Het doel is om veilige verbindingen te bevorderen, negatieve patronen te herstructureren en partners in staat te stellen hun relatie te versterken en te laten groeien. EFT biedt een krachtige en effectieve benadering om relaties te herstellen en te versterken, en heeft duizenden stellen succesvol geholpen om samen een gelukkiger en bevredigender leven te leiden. Ik kan je het boek Hou me vast van Sue Johnson van harte aanbevelen, als je hier meer over wilt weten.

× Hoe kan ik je helpen?