Praten over hoe jullie een relatie zien op, zeker ook op seksueel vlak, scheelt later een hoop gedoe, verdriet en teleurstellingen. Dat doe je dan ook bij voorkeur voordat je met iemand aan een relatie begint. Want waar het voor de een heel normaal is dat je binnen een relatie monogaam bent, hoeft dat voor de ander niet per se zo te zijn. Wat betekent monogaam zijn bijvoorbeeld voor jullie, en is dat wat jullie allebei willen? Zitten daar (kleine) verschillen in?

En wat is vreemdgaan precies volgens jou en hoe is dat voor je (toekomstige) partner? Voor sommigen kan het voelen als vreemdgaan wanneer je partner het met zichzelf doet, terwijl je op dat moment in hetzelfde huis bent. Misschien helemaal als daar porno bij gekeken wordt. Voor een ander ligt de grens bij zoenen of seks met een ander. En hoe zit het met webcamseks? Weer een ander vindt dat seks met een ander moet kunnen, zolang je maar bij elkaar blijft. En voor anderen gaat vreemdgaan over niet open en eerlijk zijn naar elkaar en (emotioneel) intiem zijn met een ander.

We zijn allemaal uniek en krijgen allemaal wat anders mee vanuit onze familie, via vrienden, cultuur, geloof, ervaringen, kortom de omgeving waarin we leven. En dat hele pakketje bepaalt hoe we ergens over denken. Een woord als vreemdgaan kan daarom voor de een iets heel anders betekenen dan voor een ander. Als jouw vader bijvoorbeeld aan de lopende band vreemdging, en je als kind hebt gezien dat jouw moeder er kapot van was en van hem is gescheiden, heeft vreemdgaan een heel andere betekenis dan wanneer jouw vader op latere leeftijd eens heeft gezoend met zijn jeugdliefde tijdens een reünie. Misschien hebben je ouders er toen wel samen om kunnen lachen.

Bespreek daarom samen wat voor jullie de verwachtingen, ideeën en grenzen zijn op dit gebied. Het is onderdeel van een kennismaking, het elkaar aftasten en beter leren kennen. En probeer daarbij niet te snel te oordelen maar open te staan voor hoe het voor de ander is. Wees nieuwsgierig en vraag door!

Liggen jullie een beetje op een lijn? En zit er iets bij waar je misschien wel voor openstaat? Of dingen die een absolute ‘no-go’ voor je zijn? Voordat je hoteldebotel in een relatie zit kun je beter beslissen of je je kunt vinden in de instelling van de ander. Daarna wordt het namelijk een stuk lastiger hier nog een heldere keuze in te maken. Want als we verliefd zijn denken we dat de ander geweldig is en het allemaal wel zal loslopen. Dus vraag jezelf af of je die ander kunt nemen voor wie die is met betrekking tot vreemdgaan en relaties?

Vraag ook eens naar vorige relaties. Is je partner in spe wel eens vreemdgegaan en wat waren de omstandigheden? Wordt de oorzaak hiervoor buiten zichzelf gelegd? Kon hij/zij er niets aan doen? Of neemt hij/zij de verantwoordelijkheid voor eigen keuzes? Is er bijvoorbeeld spijt, was er in de relatie weinig verbinding of wordt het vreemdgaan afgeschoven op een situatie of een ex? En hoe wordt daar nu over gedacht?

Fouten maken hoort bij het leven. Maar als iemand daar niet zelf de verantwoordelijkheid voor kan nemen, is er werk aan de winkel.

Het kan ongemakkelijk zijn om te praten over seks, vorige relaties en eigen grenzen, en dat is oké. Lastige gesprekken vertellen veel over jezelf en de ander en zijn een kans om elkaar beter te leren kennen en een hechtere band op te bouwen. Realiseer je daarbij dat de ander, net als jij, onzeker is, fouten mag maken en ervan mag leren.

Lieve groet,

Anne-Brit

The Coaching Partners

RelatiePartners

Wil je meer leren over relaties?

Doe de online Relatie APK Training

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?