Skip to main content

Relatieproblemen zijn een veelvoorkomend probleem in relaties. Ze kunnen variëren van kleine meningsverschillen tot grote problemen, zoals communicatieproblemen, financiële problemen, verminderde intimiteit en ontrouw. Relatieproblemen kunnen een grote, negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je relatie en hoe je het leven ervaart. Ze kunnen leiden tot stress, angst, eenzaamheid, problemen bij je eventuele kinderen, depressie en uiteindelijk tot een relatiebreuk.

Gelukkig zien we dat steeds meer mensen inzien dat door blijven lopen met relatieproblemen waar je zelf niet uitkomt, je meer kost dat oplevert. Toch kan het moeilijk zijn om daar hulp bij te zoeken. Dit komt vooral omdat het een persoonlijk, kwetsbaar en intiem onderwerp is. Je kunt je bijvoorbeeld schamen om toe te geven dat je relatieproblemen hebt. Of bang zijn om je partner teleur te stellen of te verliezen door het open te bespreken.

Het is belangrijk om te onthouden dat hulp zoeken een teken van kracht is, niet van zwakte. Want er is moed voor nodig om naar je eigen aandeel te kijken in een dynamiek. En dat geeft je de mogelijkheid daarin iets te veranderen.

Relatiecoaching of therapie heeft juist een positieve invloed op je relatie en je leven. Een relatiecoach of therapeut kan je bijvoorbeeld helpen om je relatie te verbeteren door:

  • Problemen in je relatie te identificeren en te begrijpen,
  • te leren communiceren met je partner op een effectieve manier,
  • conflicten leren op te lossen,
  • of je relatie te herstellen na een crisis.

En relatiecoaching of therapie wordt niet alleen ingezet om achterstallig onderhoud te doen. Partners willen soms juist meer uit hun relatie halen en de band en intimiteit verstevigen. Want dat maakt een relatie veerkrachtiger, speelser en beter opgewassen tegen uitdagingen in het leven.

Ook komen stellen als er een grote beslissing aan zit te komen. Wanneer ze bijvoorbeeld aan kinderen willen beginnen, gaan samenwonen, een huis kopen of trouwen. Het scheelt later zoveel gedoe wanneer je als partners van elkaar weet hoe je erin staat, wat echt belangrijk voor je is en waarom. En welke pijnplekken, triggers en uitdagingen er zijn, op momenten dat ze met veel stress te maken hebben of het even niet zo lekker gaat.

De kwaliteit van onze relaties bepaalt tenslotte de kwaliteit van ons leven. Als je relatie goed functioneert, dan heb je een gelukkiger en gezonder leven, zowel fysiek als mentaal. Hulp zoeken is een teken van kracht, niet van zwakte.

Werken aan relatieproblemen kun je doen door eerst met je partner over je problemen te praten. En als jullie daar samen niet uitkomen zoek dan professionele hulp bij een relatiecoach of therapeut. Neem deel aan een relatieworkshop of -cursus. Het lezen van boeken of artikelen over relaties kan ook helpen. Of praat erover met vrienden of familieleden die goede relaties hebben en waarvan je weet dat ze onpartijdig kunnen zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. En dat er veel mensen zijn die relatieproblemen hebben. Er is hulp beschikbaar om je te helpen om je relatie en daarmee je leven te verbeteren. Zoek naar een persoon en werkwijze waar jullie je allebei goed bij voelen.

× Hoe kan ik je helpen?