Waarom naar een relatiecoach?

Waar veel stellen tegenaan lopen, is een gemis aan intimiteit en verbinding. We gaan zo op in het leven van alledag dat het vaak een hele kunst is om elkaar niet uit het oog te verliezen. Daarnaast is het open en eerlijk naar elkaar durven uitspreken wat er in je om gaat, wat je beangstigd en waar je naar verlangt nog een hele uitdaging. Wat ons hiervan weerhoud is de angst niet begrepen te worden of bang zijn de ander teleur te stellen. Voor het ‘bewaren van de lieve vrede’ houden we ons dan liever een beetje op de vlakte. Want als het niet besproken wordt, is het ook geen probleem, houden we onszelf voor de gek. Als we dit echter steeds vaker gaan doen, wordt het een patroon waar we niet zomaar weer uitstappen. Om daarin iets te veranderen is het nodig echt actief iets anders te gaan doen.

Maar wat dan? Met af en toe een etentje of een weekendje weg, hopen we de afstand te verminderen en weer dichter naar elkaar toe te komen. In veel gevallen is dat helaas niet genoeg. Na diverse pogingen uit te reiken naar de ander, raken we dan teleurgesteld, moedeloos en gekwetst. Er gaan dan mechanismen in werking die ons willen behoeden voor deze teleurstelling en pijn, waardoor een of beide partners zich steeds meer voor elkaar gaan afsluiten. Hierdoor kan onbegrip voor elkaars gedrag groeien en kan er gedoe ontstaan. We willen juist verbinding met onze geliefde maar het lukt niet goed meer om elkaar te begrijpen en terug te vinden. De meeste ruzies gaan dan ook eigenlijk over de angst voor verlies van verbinding met de ander.

Taboe op hulp bij relaties

Uit onderzoek blijkt dat op relatietherapie of relatie coaching voor veel mensen nog een taboe rust. Het voelt vaak al te kwetsbaar en spannend om hier met elkaar over te praten, dus laat staan dat je daar een vreemde bij haalt. Daarbij spelen overtuiging dat een relatie gezond houden iets is dat je zelf moet kunnen en dat het anderen niets aangaat ook nog een rol in onze cultuur. De vuile was hang je tenslotte niet buiten. Zelfs als het zorgt voor veel stress en verdriet, partners zich er ongelukkig door voelen en kinderen de dupe zijn van spanningen thuis, wordt nog gewacht met het inschakelen van hulp. In de praktijk blijkt dan ook dat veel stellen te lang door blijven lopen met relatieproblemen. Soms zo lang dat de weg terug naar elkaar nog moeilijk te bereiken is. Gek eigenlijk, want we schakelen wel een expert in als we sporten, fysieke klachten hebben of bijvoorbeeld een kapotte auto hebben. Waarom dan eigenlijk niet als we bij onze relatie, het belangrijkste in ons leven, hulp kunnen gebruiken?

Relaties horen toch vanzelf te gaan?

De voorbeelden die we als kind hebben gehad is waar we zelf op bouwen. In veel gevallen laten die voorbeelden wel wat te wensen over. We nemen onszelf voor het zelf totaal anders te gaan doen, maar gaandeweg merken we dat we in veel gevallen overnemen wat we als kind gewend waren. Ik kan je vertellen dat een relatie niet altijd ‘vanzelf’ goed blijft gaan, en dat is heel erg logisch. Jij en je partner blijven namelijk niet dezelfde als wie jullie waren toen je verliefd op elkaar werd. Gaandeweg ontwikkelen we ons en wat we verlangen, veranderd daarom ook. Daarbij zijn er in relaties verschillende fases die we doorlopen en krijgen we met tal van zaken te maken die het een uitdaging maken om met elkaar in verbinding te blijven. De kunst is om open, eerlijk, empatisch en kwetsbaar naar elkaar te blijven, jezelf uit te spreken, echt te luisteren en niet voor elkaar in te vullen. En het is noodzakelijk dat je jouw relatie bovenaan je prioriteitenlijstje blijft zetten. Een relatie coach helpt jullie om je op relationeel vlak meer te ontwikkelen.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?