Hoe staat het ervoor in jouw relatie?
Waarom zijn jullie hier?’ vraag ik het stel tegenover me op de bank. Ze kijken elkaar even aan en dan begint de man schoorvoetend te vertellen. Als we ons afvragen hoe het met onze relatie gaat, kijken we doorgaans naar het hele pakket dat erbij hoort. Er zijn veel dingen die meespelen in je relatie, waardoor de uitkomst verschillend kan zijn per situatie. En ondanks de liefde die je voor je partner voelt, kan er iets spelen waardoor de relatie niet meer lekker loopt.
Wat kan helpen is om je te realiseren dat de relatie los staat van de liefde die je voor je partner voelt. Dat de liefde er misschien wel is maar de relatie onderhoud nodig heeft. Dat wordt meestal als een opluchting ervaren. In de liefde zijn er verschillende aspecten waar je naar kunt kijken om te onderzoeken hoe het ervoor staat in jouw relatie. Door deze als losse componenten te zien kun je er makkelijker naar kijken en wordt duidelijker waar er eventueel stappen zijn te maken.
Intimiteit: verbonden voelen
Bij intimiteit denken we al snel aan seks maar het gaat over je verbonden voelen met elkaar. We spreken van intimiteit als we open en eerlijk gedachten en gevoelens met elkaar kunnen delen. De dingen kunnen delen die we echt belangrijk vinden, waar we over dromen en waar we onzeker of angstig over zijn. Uiteindelijk wil ieder mens namelijk gehoord, gezien en begrepen worden door de ander. Voor velen blijkt intimiteit een uitdaging, vooral als de angst om afgewezen te worden, de controle te verliezen of de ander kwijt te raken om de hoek komt kijken. We zijn dan (soms onbewust) bang dat de ander ons niet zo leuk meer zal vinden wanneer hij/zijn ziet wie we werkelijk zijn. We dragen bijvoorbeeld make-up (soms zelfs in bed) of doen ons beste om extra gezellig, mooi, leuk, grappig, stoer of zelfverzekerd voor de dag te komen. Ook op momenten dat we ons niet zo voelen. De mate waarin we kwetsbaar durven zijn, laat zien hoe de intimiteit in onze relatie ervoor staat.
Passie: seks
De uitzinnige, passionele aantrekkingskracht die je voor elkaar kunt voelen kan heerlijk zijn en veel energie geven. Wanneer we iemand begeren kan dit ervoor zorgen dat we helemaal op (willen)gaan in de ander. In sommige gevallen kan het zelfs een gevoel van krankzinnigheid geven omdat we er grenzen door kunnen overschrijden. Zo kunnen we dagen achterelkaar in bed doorbrengen met een nieuwe liefde. Maar het kan er ook voor zorgen dat we een verboden relatie aangaan op het werk of stiekem seks hebben met de buurvrouw. Dingen die we met ons gezonde verstand misschien niet snel zouden doen. Fijne seks is goed voor je. Het maakt allerlei geluk hormonen aan en verlaagd ons stressniveau. Ook zorgt het ervoor dat we ons verbonden voelen met elkaar. Wat weer zorgt voor meer seks… 😊 De zin in seks is echter niet een constant gegeven. In lange relaties komen geregeld periodes voor waarin partners minder seks met elkaar hebben. Dat hoeft niet voor problemen te zorgen als beide partners daar hetzelfde in staan. Maar wanneer dit niet gelijk opgaat kan het zorgen voor negatieve gevoelens, onbegrip en afstand tussen partners. Problemen op seksueel gebied kunnen vele oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in seksuele behoeften, het afstemmen op elkaar, ervaringen uit het verleden, weinig tijd en aandacht voor elkaar, fysieke problemen, vertrouwen, ziekte, overspel, een laag zelfbeeld of limiterende overtuigingen die in de weg zitten. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om het verlangen en de passie tussen partners weer te doen oplaaien, mits beide partners hiertoe bereid zijn.
Commitment: zorgen voor je relatie
Commitment gaat over het steeds weer bewust kiezen voor elkaar en je relatie en er tijd, aandacht en energie in blijven stoppen. Zie het als onderhouden van een tuintje waar jullie liefde kan groeien en bloeien als een plantje. Om dit plantje gezond te houden moet het tuintje worden onderhouden en het onkruid worden weggehaald, zodat het niet wordt overwoekerd. De problemen die je onderweg tegenkomt gaan over hoe jij het ervaart. En omdat een relatie werkt als een spiegel, is dit de kan over jezelf te leren. Het samen zijn maakt patronen zichtbaar die zijn ingesleten door dingen die je vroeger hebt meegemaakt. In een relatie krijg je de kans om daarover te leren, je er bewust van te worden en ze op te lossen. Niet door de verantwoordelijkheid voor lastige emoties bij de ander neer te leggen, maar door er zelf mee aan de slag te gaan. Als er geen commitment is, gaan partners weg als het moeilijk wordt of blijven relaties oppervlakkig. Deze partners zullen in een volgende relatie echter weer tegen een vergelijkbaar thema aanlopen.
De combinatie
Natuurlijk bepaald de combinatie van deze componenten de kwaliteit van de relatie. Maar juist door ze los van elkaar te bekijken, kan het inzicht geven in hoe het ervoor staat in je relatie. De volgende vragen kunnen je inzicht geven in hoe het ervoor staat in jouw relatie: Welk cijfer geef jij deze drie verschillende gebieden in je relatie op dit moment? Wat gaat er allemaal goed en wat kan er beter? En is er al iets dat je vandaag anders kunt doen om dat te verbeteren?