Geen seks?
Volgens de cijfers hebben we, afhankelijk van de leeftijdsgroep waar we ons in bevinden, gemiddeld tussen de 1-3 keer per week seks. Maar er zijn een hoop stellen die gedurende langere periodes geen seks hebben. Als beide partners er vrede mee hebben hoeft dat geen probleem te zijn. Het hebben van seks zegt namelijk niet per se iets over hoe goed je relatie is. En we kunnen als mens eventueel wel zonder seks, maar niet zonder intimiteit en aanraking. Dat zorgt er namelijk ook dat we ons verbonden voelen met de ander. Seks werkt verbindend, stress verlangend en geeft ons plezierige gevoelens. Maar seks alleen is niet genoeg om een verbinding te houden. Daarvoor is meer nodig.

Intimiteit in relaties
Intimiteit is een essentieel voor een gezonde liefdesrelatie. We denken bij intimiteit vaak aan seks, maar het is zoveel meer dan dat. Intimiteit gaat namelijk ook over hoe open en eerlijk je naar elkaar bent, hoe dichtbij iemand mag komen, over verbonden voelen, over het delen van verlangens, doelen, hoop, angsten en onzekerheden, over kwetsbaar durven zijn en je veilig, geaccepteerd en geliefd voelen. En het mooie is, dat wanneer de intimiteit tussen partners toeneemt, de seks nog fijner wordt. Wat weer zorgt voor nog meer intimiteit en verbondenheid. Het is een van de belangrijkste dingen waarmee je jouw relatie voedt.

Relatieproblemen
Problemen in een relatie zijn meestal terug te voeren naar een gemis op het gebied van intimiteit, commitment of liefde. Zo kan een gebrek aan intimiteit bijvoorbeeld voor te weinig verbinding zorgen. En wanneer er geen commitment is naar elkaar en de relatie, zal dit voor een onveilig gevoel, onenigheid en teleurstelling zorgen, waardoor problemen ontstaan. Ik hoor regelmatig dat partners zich eenzaam voelen in hun relatie, terwijl hun partner fysiek dichtbij is. Omdat het ze niet lukt om echt contact te maken met de ander. Delen wat er in je omgaat en je behoeftes op elkaar afstemmen is belangrijk voor het gezond houden van je relatie. En als je dat samen niet voor elkaar krijgt, of als je denkt dat er iets anders speelt, is het verstandig om hulp in te schakelen. Want ‘zomaar vanzelf’ komt het helaas zelden goed.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?