Angst voor afwijzing

Angst voor kritiek en afwijzing weerhoudt ons er meestal van om open en eerlijk te zijn. Want als de ander negatief reageert, loop je de kans om afgewezen te worden, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Maar laat dat nou juist ook hetgeen zijn wat er gebeurt als je niet open en eerlijk bent naar elkaar. De mate waarin we ons openstellen naar de ander, bepaalt namelijk de sterkte van de verbinding. Dus als we openhartig (en dus kwetsbaar durven) zijn, maakt dit de verbondenheid binnen je relatie intiemer en sterker. Nog even los van het heerlijke gevoel dat het je geeft als je open en eerlijk bent. Het gaat hierbij niet alleen over het delen van positieve dingen in je leven. Uit onderzoek is namelijk gebleken vooral het delen van negatieve persoonlijke informatie zorgt voor meer intimiteit en verbinding.

Geheimen

Het hebben van geheimen is weer een stap verder dan jezelf niet uitspreken. Het liegen of opzettelijk achterhouden van informatie veroorzaakt dan ook veel stress. En stress is, zoals we inmiddels uit vele onderzoeken weten, de oorzaak van de meeste gezondheidsproblemen. Geheimen hebben voor elkaar is dus behalve stressvol en slecht voor je relatie, ook nog eens heel ongezond. Door over gebeurtenissen te praten kun je het beter verwerken. Omdat we door erover te vertellen ‘een begin en een eind’ aan het verhaal maken, en daardoor kunnen onze hersenen het als een gebeurtenis wegschrijven. Wanneer praten niet lukt, kan schrijven hier ook bij helpen. Blijf dus niet met geheimen rondlopen maar vertel erover of schrijf ze op.

Moeten we dan altijd alles vertellen aan onze partner?

In sommige gevallen is het niet dienend of nodig om het te vertellen aan onze partner. Je partner vertellen dat je eens over seks met een ander hebt gefantaseerd of een halve reep chocola naar binnen hebt gewerkt, voegt bijvoorbeeld niets veel toe, zolang het tenminste niet een probleem wordt. Maar als het gaat over geheimen die dusdanig belangrijk zijn om te vertellen, omdat ze onderdeel zijn van wie je bent en waar je voor staat, dan doe je jezelf en je relatie te kort door ze niet te delen. Daarbij en kan het delen van een fantasie juist spannend zijn en de lust en intimiteit vergroten.

 

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?