Skip to main content

Meer tijd voor jezelf creëren kan een uitdaging zijn, vooral als je veel verantwoordelijkheden en verplichtingen hebt. Maar vooral als je iemand bent die vooral zijn/haar aandacht heeft op anderen. Het is iets dat je als kind hebt ontwikkeld en wat het systeem dat samenwerkt met je brein en autonome zenuwstelsel, heeft gevormd. We noemen het ook wel een trauma response. De ontwikkeling hiervan gebeurt onbewust en wanneer we te klein zijn om het te begrijpen.

Er zijn dan ook niet veel mensen die zich daarin herkennen, omdat we bij trauma meestal aan heftige, negatieve gebeurtenissen denken. Trauma is echter niet een gebeurtenis, maar wat iets van binnen met ons doet, wanneer we iets overweldigends meemaken en daar alleen mee zijn. Zoals wanneer we verlies van verbinding ervaren met de mensen die voor ons zorgen en waar we afhankelijk van zijn. In de meeste gevallen zijn dat onze ouders en met name onze moeder.

Verlies van verbinding maakt ieder kind mee in zijn/haar leven. Ouders kunnen niet 100% aanwezig zijn, gedurende alle kinderjaren. En er zullen dus bij iedereen momenten zijn waarop ze de verbinding met een ouder hebben moeten missen. Soms is dat een ouder die moet werken, even de deur uit moet of er met zijn aandacht niet volledig bij was. En bij anderen gaan die momenten over een fysieke afstand, een scheiding, emotioneel afwezige, zieke of bijvoorbeeld gestreste ouder.

Kinderen doen uit liefde voor hun ouders alles wat ze kunnen om de verbinding in stand te houden. Door bijvoorbeeld te pleasen, lachen, grapjes te maken. Of als ze denken dat dit nodig is, voor een ouder die het moeilijk heeft te zorgen. Dat doen kinderen bijvoorbeeld door heel goed hun best te doen, hard te werken of door hun eigen gevoelens en behoeften voor zichzelf te houden, om zo de ouder niet extra te belasten.

Deze manier die we onszelf al vroeg hebben aangeleerd, wordt een ingesleten patroon in het samenspel tussen de hersenen, hormonen en het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat we dit ook later in relaties blijven doen. Helaas geeft dit in relaties meestal niet het gewenste resultaat. En kan het zorgen voor patronen die veel stress veroorzaken en onze gezondheid ondermijnen. Pas wanneer we ons hiervan bewust worden, ontstaat de mogelijkheid om iets anders te gaan doen.

Geef daarom prioriteit aan zelfzorg: voor jezelf zorgen moet een topprioriteit zijn. Maak elke dag tijd voor activiteiten die je helpen te ontspannen en stress te verminderen, zoals lichaamsbeweging, meditatie, lezen of tijd buitenshuis doorbrengen.

Stel grenzen: leer “nee” te zeggen tegen activiteiten of toezeggingen die niet overeenkomen met jouw prioriteiten of waarden. Dit kan je helpen meer tijd en ruimte te creëren voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

Taken delegeren: Overweeg om taken of verantwoordelijkheden aan anderen te delegeren, of het nu gaat om het inhuren van een schoonmaakster of het delegeren van taken op het werk. Dit kan je helpen meer tijd vrij te maken voor de dingen die je leuk of belangrijk vindt.

Tijdmanagement: Door effectieve tijdmanagementvaardigheden te leren, kun je het meeste uit je tijd halen. Overweeg het gebruik van hulpmiddelen zoals een planner of een tijdmanagement-app om je te helpen georganiseerd en op schema te blijven.

Verminder afleiding: Beperk afleiding tot een minimum, dan kun je gefocust en productief blijven en meer tijd voor jezelf creëren. Zet bijvoorbeeld meldingen op je telefoon of computer uit, of zoek een rustige plek om te werken of te ontspannen.

Doe dingen waar je plezier in hebt: Vindt dingen waar je plezier uit haalt en doe ze met mensen waarmee je dit kunt delen. Misschien is er iets dat je altijd al hebt willen leren, maken of ervaren. Ga het uitproberen!

Leer beter voelen: Het klinkt misschien gek, maar je kunt het leren voelen zien als spieren die je gaat trainen. Hoe vaker je het oefent, hoe beter het gaat. Check regelmatig even bij jezelf in en stel jezelf de vraag: ‘Wat voel ik nu?’ Het kunnen sensaties in je lichaam of emoties zijn die om aandacht vragen. Probeer het te voelen en er even je volle aandacht aan te geven. Als je altijd je focus hebt op wat er buiten je gebeurt, kun je niet tegelijkertijd ook letten op jezelf en wat jij nodig hebt of verlangt.

Tijdens een terugkerend, kleinschalig evenement Een Dag Voor Mezelf genaamd, leer je jezelf beter kennen. Door op verschillende manieren naar de relatie met jezelf en anderen te leren kijken.

Lijkt dat je wel wat? Dan ben je van harte welkom! Check de website voor data.

Lieve groet, Anne-Brit

 

www.eendagvoormezelf.nl

www.thecoachingpartners.nl

www.relatiepartners.com

× Hoe kan ik je helpen?