Miscommunicatie?

Communicatieproblemen kunnen om vele redenen ontstaan, waaronder misverstanden, verschillen in communicatiestijlen, taalbarrières en emotionele uitdagingen. Deze strategieën kunnen je helpen jullie communicatie te verbeteren:

Actief luisteren: Een van de belangrijkste dingen in een effectieve communicatie is actief luisteren. Daarmee bedoel ik aandacht schenken aan wat de ander zegt en proberen zijn/haar perspectief te begrijpen.

Verduidelijking: Vraag wat je partner precies bedoelt als je twijfelt. En herhaal wat je hebt gehoord om er zeker van te zijn dat je de boodschap goed begrijpt. Dit kan misverstanden en verwarring voorkomen.

Gebruik “ik”-uitspraken: Gebruik bij het bespreken van gevoelige onderwerpen “ik”-uitspraken in plaats van “jij”-uitspraken. Zeg bijvoorbeeld in plaats van ‘Je luistert nooit naar me’, ‘Ik heb het gevoel dat er niet naar mijn mening wordt geluisterd’. Dit kan voorkomen dat het gesprek confronterend wordt.

Empathie: probeer jezelf in de ander te verplaatsen en diens perspectief te begrijpen. Dit kan u helpen effectiever te communiceren en sterkere relaties op te bouwen.

Timing: Kies de juiste tijd en plaats om belangrijke gesprekken te voeren. Bespreek geen gevoelige onderwerpen wanneer een van beide zich boos, overstuur of geïrriteerd voelt of er met zijn/haar aandacht niet bij is.

En vergeet daarbij niet dat een goede communicatie tweerichtingsverkeer is. Het vraagt inspanning en begrip van jullie allebei.

Door bovenstaande toe te passen kun je communicatieproblemen overwinnen en meer verbonden, liefdevolle en gezondere relaties bouwen.

In de online Relatie APK training die ik met mijn collega Kyra Wijnekus van RelatiePartners hebt ontwikkeld, komen deze zaken uitgebreid aan bod in de module over communicatie.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?