Skip to main content

Emoties worden door ons vaak als lastig ervaren, iets dat je ‘normale’ doen in de weg zit. Vooral als we ze niet onder controle hebben en ze opkomen op momenten dat we ze liever niet voelen. Emoties worden door onze maatschappij bestempelt als iets zwaks, kinderachtigs of kwetsbaars. Terwijl emoties gewoon horen bij het mens-zijn. We zijn emotionele wezens die af en toe denken, maar denken dat het andersom is.

Zonder emoties kunnen we niet voelen, ervaren en groeien. Emoties beschermen ons, laten ons merken wat gevaarlijk, pijnlijk, mooi, of belangrijk voor ons is. Dus als we onze emoties wegstoppen en alles maar onder controle proberen te houden, onszelf achter maskers verstoppen en ons best doen aan de verwachtingen van anderen te voldoen, doen we onszelf tekort. We beperken daarmee wie we zijn en wat we kunnen. En daar zijn we allemaal uniek in. Emoties maken ook dat we kunnen genieten en ons gelukkig kunnen voelen. Zonder emoties kunnen we ons niet echt (emotioneel) verbinden met anderen en raken we afgestompt. We voelen we ons dan onbegrepen, leeg en eenzaam, zelfs als anderen fysiek dichtbij zijn.

Waarom stoppen we onze gevoelens dan weg?

Emoties kunnen soms pijnlijk, angstig, onplezierig of ongemakkelijk voelen en je het gevoel geven dat je overspoeld wordt. En omdat het in de natuur zit van mensen om angst, pijn en ongemak ‘op te lossen’ zodat we snel weer verder kunnen met ons leven, stoppen we het liever weg. Dat doen we bijvoorbeeld door afleiding te zoeken; tv kijken, verdwalen op social media, ‘gezellig doen’ en overheen praten, hard werken, van gespreksonderwerp veranderen, zorgen voor- en de focus op anderen, veel sporten, muziek luisteren, een wijntje drinken, roken… om maar een paar voorbeelden te noemen. We gaan op die manier steeds weg bij wat we voelen. Maar wat gevoeld wil worden zal steeds manieren zoeken om er aandacht voor te krijgen. Het wegduwen zal dus steeds meer energie gaan kosten. En dat ziet eruit als bijvoorbeeld frustratie, onmacht, angst, woede, agressie, somberheid, irritatie of cynisme. Als we bijvoorbeeld boos of geïrriteerd reageren naar onze partner, zit daar vaak een andere emotie onder.

Je emoties willen je laten weten wat belangrijk voor je is. En de kunst is om ernaar te luisteren en handelen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat dan? Nou, je kunt ermee beginnen door af en toe een momentje te nemen om je bewuster worden van wat je voelt. Even op de ‘pauze-knop’ drukken als het ware en bij jezelf inchecken, voordat je ergens op reageert of iets doet.

In mijn praktijk werk ik o.a. met methodieken als EFT, Brainspotting en de Polyvagaaltheorie om mensen te begeleiden in het bewuster worden van wat ze voelen, denken, ervaren en hoe hun lichaam daarop reageert. Want door je daar bewuster van te worden ontstaat de mogelijkheid om, dingen die niet werken in je relatie of leven, anders te gaan doen.

 

Lieve groet,

Anne-Brit

www.thecoachingpartners.nl

www.relatiepartners.com

× Hoe kan ik je helpen?