Skip to main content

Waar let je op bij het daten?

‘Waarom lukt het me toch niet om een goede partner te vinden?’ De vrouw tegenover me op de bank zit er verslagen bij.

‘In het begin is het zo leuk en ben ik vreselijk verliefd, maar na een tijdje komt er gedoe en dan is het gevoel soms ineens weg. Dan is het alsof er een deur dichtgaat en ben ik er helemaal klaar mee,’ zegt ze een beetje beschaamd.

Inmiddels weet ze van zichzelf dat ze dan het liefst snel weer in een volgend avontuur duikt. En dat het patroon zich dan uiteindelijk weer herhaalt.

Ze heeft contact met me opgenomen omdat ze wil leren om dit in de toekomst anders te doen.

Gezonde, liefdevolle en langdurige relaties zijn niet alleen een kwestie van het vinden van een goede partner, het ligt een stukje gecompliceerder dan dat.

Daarom kijken we samen naar wat een relatie die ze voor ogen heeft mogelijk in de weg zit.

Als relatiecoach kijk ik naar hoe de dynamiek tussen partners verloopt en werk ik met mensen die alleen komen. Mensen die op dat moment een relatie hebben of single zijn en het anders willen leren doen. Omdat ze bang zijn geworden zich weer te verbinden met een ander, willen begrijpen wat er steeds gebeurt waardoor de relatie niet blijft, onzeker zijn, zichzelf wegcijferen of meer (verbinding en intimiteit) willen ervaren. Het is erg waardevol om hiernaar te kijken en kan grote, positieve veranderingen brengen op het gebied van relaties. Want de mate waarin je je kunt verbinden met een ander, wordt voor een groot deel bepaalt door de relatie die je met jezelf hebt. En door dat te ontwikkelen ga je merken dat je relaties plezieriger, gezonder en langduriger worden.

 

Wanneer ben je een match?

Ieder mens heeft behoefte aan verbinding en gezien worden en de meeste mensen hopen dat te vinden bij een partner. Maar hoe weet je nu of iemand bij je past?

We zoeken uiteindelijk allemaal naar liefde en contact met anderen. Maar wanneer je iemand ontmoet is de verwachting of behoefte van de ander soms (net even) anders dan die van onszelf. Dus als we op zoek gaan naar een nieuwe liefde, hoort daarbij dat we gaan proberen, aftasten en onderzoeken wie die ander is en wie jullie samen kunnen zijn. En dat kan heel spannend zijn, want daarvoor is het nodig om jezelf (soms letterlijk en figuurlijk) bloot te geven aan iemand, waarvan je niet weet wat je kunt verwachten. De kans is namelijk aanwezig dat je teleurgesteld of zelf gekwetst wordt. Het is helaas een onvermijdelijk risico dat nu eenmaal hoort bij de liefde, waardoor we leren of die ander bij ons past.

Maar hoe weet je dan of je met een potentiele geschikte partner te maken hebt?

In het begin, wanneer verliefdheid meespeelt, zijn we geneigd alleen het positieve in de ander te zien. Daarom is het sowieso een goed idee rustig de tijd te nemen om dit te onderzoeken, voordat je grote stappen maakt. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt de kans op een langdurige relatie groter te worden wanneer partners vergelijkbare waarden en overeenkomsten hebben. Nu hoef je natuurlijk niet op zoek te gaan naar een kopie van jezelf, daarbij kunnen tegenpolen ook erg aantrekkelijk zijn, maar het wordt wel een stuk makkelijker als je minder verschillen hebt. Want als er veel dingen zijn waarover je het fundamenteel niet eens bent, zal dat voor onenigheden zorgen en dat is dat een uitdaging voor je relatie. Het betekent niet dat het niet mogelijk is, maar het kost meer inspanning en het is de vraag wat je daarmee doet op de lange termijn.

Als je bijvoorbeeld heel verschillend denkt over kinderen, opvoeding, geld uitgeven, ambities, contact met familie, zingeving, religie of politiek, dan zijn dat onenigheden waar veel communicatie en je moeten aanpassen bij komt kijken. Iemand kiezen met tenminste een paar overeenkomsten, zorgt al voor minder compromissen gedurende de relatie. Daarnaast kun je je nog afvragen hoe goed jij en je partner zijn in communicatie en in keuzes maken die niet jouw eerste keuze zijn. Maar daar is gelukkig een heleboel in te leren.

Wat wil jij ontwikkelen om je (toekomstige) relatie te verbeteren?

× Hoe kan ik je helpen?