Hoewel elk individu zijn of haar eigen unieke redenen kan hebben, zijn er enkele veelvoorkomende bezwaren die mensen kunnen hebben om aan relatietherapie te beginnen.

Hieronder lees je meer over de veelvoorkomende bezwaren. En los van dat ik alle begrip heb voor de echtheid waarmee mensen ze ervaren, wil ik ook meegeven waarom je het wel zou kunnen overwegen als je met relatieproblemen te maken hebt. Want relatieproblemen lossen zich helaas niet vanzelf op en kunnen een grote negatieve invloed hebben op ons welzijn en hoe we het leven ervaren.

 

Stigma en schaamte: Het kan voor mensen moeilijk zijn om toe te geven dat hun relatieproblemen heeft en dat ze hulp nodig hebben. Er kan een stigma rond relatietherapie bestaan, waardoor mensen zich schamen of zwak kunnen voelen als ze om hulp vragen.

Relatietherapie is een teken van moed en toewijding. Het laat zien dat je bereid bent om je relatie te verbeteren en er samen aan te werken. Daarbij zijn relatietherapeuten en coaches getraind om een ondersteunende en oordeel loze omgeving te bieden. Ze begrijpen dat alle relaties uitdagingen kennen en dat hulp vragen normaal en gezond is.

 

Angst voor confrontatie: Relatietherapie kan soms confronterend zijn, vooral als er diepgaande emotionele kwesties moeten worden aangepakt. Sommige mensen zijn bang voor de moeilijke gesprekken die in therapie kunnen ontstaan.

Relatietherapie wordt begeleid door een professionele relatiecoach of therapeut, die kan helpen om gesprekken op een respectvolle en constructieve manier te voeren. De therapeut zorgt ervoor dat beide partners gehoord worden zonder dat het uitloopt op ruzie. En hoewel confrontaties onvermijdelijk zijn, helpt therapie ook om communicatievaardigheden te verbeteren, zodat toekomstige gesprekken thuis minder confrontaties kunnen worden. Die waardevolle vaardigheden neem je mee voor de rest van je leven.

 

Onzekerheid over het succes: Mensen kunnen zich afvragen of relatietherapie echt zal werken. Ze kunnen twijfels hebben over het investeren van tijd, energie en geld zonder garantie op succes.

Relatietherapie biedt koppels tools en strategieën om problemen aan te pakken en een gezondere dynamiek op te bouwen. De kans op succes neemt aanzienlijk toe wanneer beide partners bereid zijn zich in te zetten voor verandering. Het succes van relatietherapie kan niet altijd worden gemeten aan de hand van directe resultaten. En goed om te weten dat het bijdraagt aan het verbeteren van de communicatie, vergroten van begrip en opbouwen van vertrouwen, zelfs als de relatie niet helemaal wordt hersteld zoals gehoopt.

 

Onwil om te veranderen: Soms zijn partners terughoudend om zelf veranderingen aan te brengen of vinden ze dat hun partner de enige is die moet veranderen. Dit kan een obstakel zijn voor het slagen van de therapie.

Relatietherapie helpt om inzicht te krijgen in persoonlijke patronen en gedragingen die de relatie kunnen beïnvloeden. Het kan partners aanmoedigen om te groeien en zichzelf te verbeteren. Als beide partners bereid zijn om enkele veranderingen aan te brengen, kan dit een positieve wisselwerking hebben op de dynamiek van de relatie en de motivatie vergroten om samen aan de relatie te werken.

 

Gebrek aan tijd en middelen: Relatietherapie vereist regelmatige sessies, en sommige mensen hebben mogelijk een druk schema of vinden het moeilijk om de kosten van therapie te dragen.

Investering in relatietherapie kan leiden tot een gezondere relatie, wat op lange termijn een positief effect heeft op het welzijn van beide partners, in vele opzichten. Therapeuten kunnen vaak flexibele sessietijden aanbieden om tegemoet te komen aan drukke schema’s, en sommige therapeuten bieden ook online therapie aan, waardoor het gemakkelijker wordt om therapie in te passen in het leven van het koppel.

 

Onopgeloste conflicten: Als er sprake is van langdurige conflicten, kunnen mensen de hoop verliezen dat therapie iets zal oplossen, vooral als ze al meerdere mislukte pogingen hebben gedaan om problemen op te lossen.

Relatietherapie biedt een neutrale en begeleide ruimte om diepgewortelde problemen aan te pakken en effectieve oplossingen te vinden. Zelfs als eerdere pogingen om conflicten op te lossen zijn mislukt, kan een professionele therapeut nieuwe perspectieven en benaderingen bieden om het probleem effectief aan te pakken.

 

Weerstand bij een van de partners: Soms wil een van de partners geen relatietherapie proberen, wat het voor de andere partner moeilijk kan maken om alleen hulp te zoeken.

Als een van de partners niet wil, kan individuele therapie een eerste stap zijn om inzicht te krijgen in persoonlijke emoties en houdingen ten opzichte van de relatie. Naarmate een partner positieve veranderingen opmerkt bij de partner die therapie volgt, kan dit de andere partner motiveren om zich bij de therapie aan te sluiten en samen aan de relatie te werken.

 

Het gevoel dat de relatie al voorbij is: Als een van de partners het gevoel heeft dat de relatie al ten einde is, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven om therapie te proberen.

Relatietherapie kan helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over de toekomst van de relatie. Het kan ook helpen om op een vreedzame manier uit elkaar te gaan, als dat de beste keuze blijkt te zijn. Soms blijken relaties die op de rand van breken staan, na therapie nieuwe levensvatbaarheid te krijgen, wat beide partners gelukkiger kan maken. En zeker wanneer er kinderen in het spel zijn is het belangrijk om als ouders te werken aan jullie relatie. Tenslotte blijven jullie samen ouders en is het belangrijk voor de kinderen om met elkaar in gesprek te blijven.

 

Heb je vragen of twijfel je of relatie coaching of therapie iets voor jullie is? Stuur me dan even een berichtje met waar jullie in vastlopen.

Hartelijke groet, Anne-Brit

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?