Alles onder controle?
Tussen werk en de kinderen uit school halen fiets je nog even lang de winkel om de spullen voor de traktatie in huis te halen. En dat zijn natuurlijk geen zakjes chips, want het moet wel iets speciaals zijn. Het idee is er al. Nu moet het alleen nog even gekocht, gebakken en in elkaar gezet worden.
Na school is het druk met clubjes, eten maken en de to do’s van je lijstje vinken. Na het eten dan maar. Dan blijkt dat er toch nog iets voor school gedaan moet worden en komt het er niet van. Tegen de tijd dat het bedtijd is ontstaat er een drama.
‘Hoe moet dat nou morgen op school?!’
‘Dat komt goed, daar zorg ik voor,’ zeg je dapper.
Eerst nog even een verhaaltje voorlezen, want dat doen jullie altijd.
‘Nu lekker gaan slapen hoor,’ druk je een kus op het voorhoofd van je kind en je haast je naar beneden.
Als de vaat is weggewerkt en de was opgevouwen, begin je vol goede moed aan het bakken van cakejes.
Tussendoor nog een keer naar boven om een glaasje water te brengen en een nare droom weg te knuffelen en dan weer vlug verder.
‘Kan ik je helpen?’ Vraagt je partner. Maar jij zegt dat het niet nodig is. Het gaat sneller als ik het alleen doe, denk je koortsachtig en je stort je weer op het beslag.
Drie uur later staan de inmiddels afgekoelde cup cakes op de keukentafel. Nu het glazuur en de snoepjes erop en dan iets vinden om het in mee te nemen.
‘Schat, ze zijn geweldig. Kom je zo naar bed?’ Je partner kijkt je vragend aan en dan herinner jij je opeens dat jullie gister hebben afgesproken dat jullie het vanavond weer eens zouden doen.
‘Ja, ik kom zo,’ zeg je met een speelse glimlach, waarmee je laat zien dat je het heus niet bent vergeten.
Uitgeput, met het glazuur in je haar, maak je nog even de perfecte foto voor op Instagram en nu maar hopen dat de juf morgen niet gaat zeuren om het suikergehalte van de traktatie.
Vlug onder de douche, hier en daar nog wat scheren, crèmepje op en dan naar bed.
Liefje, daar ben je dan…,’ fluistert je partner als je onder de dekens kruipt.
Je bent kapot maar je wilt je niet laten kennen, dus even zin maken…
Jullie draaien het bekende riedeltje af en het is best lekker maar je bent blij als je eindelijk kunt gaan slapen.
Wat hebben ze eigenlijk nodig?
Als ouders willen we het goed doen en onze kinderen het liefst alles geven; leuke uitstapjes, gezonde voeding, clubjes, bijles, feestjes, de mooiste cadeaus, verjaardagsfeestjes, bijzondere vakanties en ervaringen. We willen ze sterk en weerbaar maken en met ze praten over hun gevoelens. Kortom, we willen de beste ouders zijn. Vooral moeders hebben er een handje van alles voor ze te regelen en te zorgen dat alles op rolletjes loopt en ze niets tekortkomen.
Maar wat kinderen het hardst nodig hebben zijn ontspannen en gelukkige ouders. En dat zijn we niet als we onszelf voorbijrennen, volledig storten op werk, alleen maar bezig zijn om voor anderen te zorgen, altijd druk zijn en alles onder controle willen houden. Wat kinderen nodig hebben is dat je goed voor jezelf zorgt, genoeg tijd voor jezelf maakt om te ontspannen, dingen te doet die echt belangrijk voor je zijn, geniet en plezier maakt. Een ontspannen, gelukkige ouder is het grootste cadeau dat je je kinderen kunt geven. Dit is namelijk hoe we ze leren om ergens met aandacht bij te zijn, zichzelf beter te leren kennen door te voelen wat ze nodig hebben, waardoor ze later goed voor zichzelf kunnen zorgen.
Kinderen leren namelijk niet door wat we ze vertellen maar door wat ze ons zien doen. Dat geldt trouwens ook voor je relatie. Als je je kinderen laat zien dat je jouw partner en jullie relatie een prioriteit maakt, leer je ze dat later ook te doen. En is de kans groot dat ze ooit zelf een volwassen, liefdevolle relatie hebben.
Onderhoud voor je relatie
Om goed te zorgen voor je relatie, is het ook nodig om goed te zorgen voor jezelf. Toch schiet het er vaak bij in, trekken we het liefst een joggingbroek aan en willen we vooral ‘even bijkomen’ als we na een lange dag thuiskomen. Dat komt omdat we niet goed voor onszelf zorgen.
Vrouwen vinden het doorgaans makkelijker om voor anderen te zorgen dan voor zichzelf. Wanneer we voor iemand zorgen, een belangrijke afspraak of baan hebben, plannen we er tijd voor, doen we er ons best voor en geven we onze volledige aandacht. Door de drukte om alles in werk en privé op rolletjes te laten verlopen staan we constant ‘aan’ en weten we soms van voren niet of we van achteren nog leven. We zijn al blij als we alles hebben geregeld voor die dag en hebben vaak al een lijstje klaarliggen voor de volgende dag.
Dit constant ‘aan’ staan zorgt voor stress. Behalve dat dit ongezond is zijn we wanneer we stress ervaren, niet in staat echt aanwezig te zijn bij onszelf en voor de mensen waarvan we houden. We werken zeg maar op de automatische piloot en daar wordt niemand gelukkig van. Daarbij is het niet gezond en op de lange termijn geen houdbare situatie. In mijn praktijk zie ik veel stellen die zo steeds verder van elkaar verwijdert raken. Allebei doen ze wat in hun vermogen ligt om aan de relatie te werken maar als ze elkaar niet goed meer weten te bereiken is er een derde persoon nodig om dit proces te begeleiden.
Er ontstaan namelijk patronen die iets in stand houden en zelfs kan versterken. En wanneer geen van beiden actie onderneemt om daar iets aan te doen, houdt de relatie meestal geen stand. Relatie coaching of therapie is in een dergelijke situatie erg zinvol. Een aantal sessies kan al veel doen.
En jij?
Wat heb jij eigenlijk nodig om goed voor jezelf te zorgen?
Voor jezelf zorgen gaat over ontspannen, te voelen waar je behoefte aan hebt en te doen waar je plezier in hebt en waar je energie van krijgt. Misschien is dat bij jou wel sporten of elke dag even tijd alleen hebben, een boek lezen, wandelen, tijd met vrienden doorbrengen, lekker eten, mediteren, iets nieuws leren, een weekendje weg, een massage, sauna bezoekje, yogales, een mooie voorstelling zien of naar muziek luisteren.
Vraag jezelf eens af: Wat heb ik nodig om te ontspannen, me goed en energiek te voelen en plezier te maken? Maak een lijstje voor jezelf met de dingen die dat voor jou zijn. Misschien is dat voor jou tijd met een vriend of vriendin, iets nieuws leren, hardlopen, vroeg opstaan om te schrijven, naar de sauna of een weekendje uitwaaien op Schiermonnikoog? Plan dergelijke momenten in je agenda om zo voor jezelf te zorgen. Want de kwaliteit van je relatie met de ander, gaat over de kwaliteit van de relatie met jezelf.