We willen het anders leren doen!
Paul & Maartje (en uiteraard zijn dit niet hun echte namen) kwamen bij me omdat ze het gevoel hadden langs elkaar heen te leven. Daardoor kreeg Maartje het idee dat Paul haar niet begreep. En dat maakte dat ze zich alleen en niet gesteund voelde in de relatie. Ze reageerde steeds vaker wat kortaf en kritisch naar hem. Paul kreeg daardoor het gevoel dat Maartje hem niet meer zo leuk vond en dat gaf hem een rotgevoel. Het maakte hem onzeker, waardoor hij zich steeds meer terugtrok en minder met haar deelde.
Toen we er in de eerste twee sessies samen over spraken, viel voor hen het kwartje en besloten ze meer tijd te maken voor elkaar en vaker ‘echte’ gesprekken te voeren. Dat wilden ze doen door aan het einde van de dag samen met de hond te wandelen, en zo een vast moment te creëren waarop er ruimte en aandacht was om te delen wat er bij hen speelde. Ze waren super gemotiveerd, want ze wilden hun relatie echt verbeteren.
Een voornemen is niet genoeg
Na een paar weken kwamen ze erachter dat het nog niet meeviel om dit voornemen vol te houden. Paul had na een paar keer gezegd dat hij het soms ook gewoon gezellig wilde hebben samen en niet altijd zulke serieuze gesprekken wilde voeren, waardoor Maartje het idee kreeg dat het niet belangrijk genoeg voor hem was… ze realiseerden zich dat ze er nog niet waren en besloten door te gaan met het coach-traject.
Gewoontes en gedrag veranderen heeft meer nodig dan de beslissing maken om het te doen. Daarom wordt er tijdens de sessies veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Om te ervaren waar de uitdagingen zitten en te leren wat ze dan anders kunnen doen. Daar is geen standaardoplossing voor, want ieder mens is anders. En ook al zijn er een paar dynamieken die veel voorkomen tussen partners, het werkt bij iedereen net weer even anders.
Wat je onderweg tegenkomt
Gedrag veranderen en nieuwe vaardigheden leren, vooral binnen relaties, is een proces. Ik vergelijk het vaak als een reis door onbekend terrein. Het begint vaak met goede intenties, maar onderweg zijn er obstakels, zijpaden en momenten van twijfel. Het is een reis van zelfontdekking, samenwerking en vooral begrip voor elkaar. Hieronder in het kort wat je onderweg kan verwachten en hoe je daarmee om zou kunnen gaan:
Emoties zijn de onverwachte bochten op deze weg. Ze kunnen ons uit balans brengen en onze koers verstoren. In tijden van stress, negatieve of positieve gevoelens kunnen we afdwalen van onze doelen. Zo moeten we eerst onze emoties kalmeren voordat we beslissingen nemen.
Steun is de brandstof die ons vooruit helpt. Als partners elkaar ondersteunen en aanmoedigen, wordt de reis minder eenzamer en de lasten lichter. Het is belangrijk om te begrijpen hoe we steun ontvangen en geven. Soms kan goedbedoelde steun als kritiek aanvoelen.
Communicatie is de kaart die ons de weg wijst. Deel je gevoelens, luister naar elkaar om elkaar te begrijpen en ontdek samen de beste manieren om elkaar te ondersteunen.
Eigenwaarde is het kompas dat ons de juiste richting wijst. Het is essentieel om vast te houden aan wat voor jou belangrijk is, zelfs als de wind van meningen om je heen waait. Jij bent uniek, en je behoeften en doelen zijn dat ook.
Grenzen zijn de borden langs de weg die ons vertellen wanneer we moeten stoppen, vertragen of doorgaan. Ze beschermen onze integriteit en geven ons de ruimte om te groeien. We bepalen onze eigen normen en handhaven die, zelfs als anderen ons vertellen wat ‘normaal’ zou moeten zijn.
Compassie is het rustpunt langs de route. Het is de zachte stem die ons vertelt dat het oké is om fouten te maken, om te struikelen en opnieuw te beginnen. Het hoeft niet perfect. Wees aardig voor jezelf en onthoud dat elke stap, hoe klein ook, vooruitgang is.
Reflectie helpt onze reis te begrijpen. Neem de tijd om terug te kijken op de moeilijke momenten, de hoogtepunten en de lessen die je onderweg hebt geleerd. Wat waren de triggers? Hoe voelden we ons? En welke lessen kunnen we meenemen naar de volgende etappe van onze reis?
Gewoontes veranderen in relaties is geen sprint, maar een marathon. Het vergt geduld, begrip en de bereidheid om het steeds weer aan te gaan en samen te groeien. Als partners elkaar steunen, de uitdagingen omarmen die ze onderweg tegenkomen en samen verder gaan, zullen ze ervaren dat de beste bestemmingen altijd worden bereikt door de reis zelf.
Maartje en Paul hebben hun traject inmiddels afgerond. Ze zijn emotioneel dichter naar elkaar toegegroeid en weten nu wat ze kunnen doen op momenten dat ze elkaar niet begrijpen.
Heb je vragen of wil jij weten wat relatietherapie of coaching voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje.
Lieve groet,
Anne-Brit Voorn