Relaties komen in alle vormen en maten, want geen mens – en dus ook geen relatie – is hetzelfde. Toch zijn er een paar essentiële ingrediënten die een relatie liefdevol en gezond maken. Je mag verwachten dat je partner loyaal is, dat je met vriendelijkheid, genegenheid en respect wordt behandeld, en dat emotioneel of fysiek misbruik nooit een rol speelt.
Waarom is het soms zo ingewikkeld?
Veel stellen belanden in patronen waarin ze elkaar niet meer écht begrijpen. Ze zijn fysiek samen, maar voelen zich emotioneel steeds verder van elkaar verwijderd. Dat kan een pijnlijk en eenzaam gevoel geven. En juist die gevoelens verergeren het patroon, waardoor het steeds moeilijker wordt om weer nader tot elkaar te komen.
Wanneer de persoon die het dichtst bij je staat je niet begrijpt of ver weg voelt, kan dat spanning, teleurstelling, angst, verdriet of boosheid oproepen. Veel koppels hopen dat het vanzelf beter wordt en wachten lang voordat ze hulp zoeken. Tegen de tijd dat ze bij een relatiecoach of therapeut aankloppen, vragen ze zich soms af of hun relatie nog te redden is. Het goede nieuws? Wanneer de liefde en wil er nog zijn, is het mogelijk om je relatievaardigheden te ontwikkelen en te werken aan een sterke, liefdevolle relatie. Maar net als bij een huis met achterstallig onderhoud: hoe langer je wacht, hoe meer werk er te doen is.
Een sterke relatie maakt je gezonder
Stress en afstand binnen je relatie hebben impact op álles: je welzijn, je energie, je werk en – als je kinderen hebt – ook op hen. Relaties zijn misschien wel de grootste factor in je levensgeluk en gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om ze te voeden en te laten bloeien. Wanneer je actief werkt aan je relatie, merk je dat je ook beter om kunt gaan met andere uitdagingen in het leven.
In mijn praktijk werk ik met stellen aan hoe ze zich op een gezonde, effectieve manier kunnen uitspreken en na ruzies of verwijdering weer dichter tot elkaar kunnen komen. Zodat ze elkaar beter begrijpen en verbonden blijven – ook als het even moeilijk is.
Is ruzie een slecht teken?
Bij het Gottman Institute wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar relaties. En wat blijkt? Ruzie is niet per se slecht. Boosheid betekent niet automatisch dat een relatie gedoemd is te mislukken. Je uitspreken en je grenzen aangeven is juist gezond. Maar er is een groot verschil tussen constructieve ruzies en destructieve conflicten.
Waar het misgaat:
- Kritiek (op de persoon, in plaats van op het gedrag)
- Defensief reageren in plaats van luisteren
- Minachting en cynisme
- Onverschilligheid en emotionele afstand
Als deze patronen de overhand krijgen en partners niet in actie komen om hier anders mee om te leren gaan, zal dat in de meeste gevallen uiteindelijk het einde van de relatie betekenen.
Heb jij al ‘groen vingers’?
Veel van wat we in relaties doen, hebben we onbewust meegekregen vanuit huis of onze omgeving. Sommige gewoonten werken goed, andere juist niet. En dat geldt ook voor je partner.
Je relatie is als een plantje waar je samen voor zorgt. Om het te laten groeien en bloeien, moet je het aandacht geven:
- Echte gesprekken voeren en delen wat je bezighoudt
- Tijd voor elkaar maken, ook als het druk is
- Elkaar steunen, juist als het moeilijk wordt
- Nieuwe ervaringen opdoen en blijven ontdekken
Heb je van huis uit niet zulke ‘groene vingers’ meegekregen? Geen zorgen. Relaties zijn te leren. Door boeken te lezen, hulp in te schakelen of workshops en trainingen te volgen. Het belangrijkste is dat je blijft investeren in je relatie. Zie je dat de verbinding en intimiteit afnemen? Dan is dat een signaal om in actie te komen.
Je zou kunnen beginnen met deze tool, om inzicht te krijgen in jullie patroon. En je mag me altijd even een berichtje sturen als je daar hulp bij kunt gebruiken.
Lieve groet,
Anne-Brit