Triggers, de onzichtbare uitdagingen in relaties
Je zit rustig op de bank met een kop thee, iets voor jezelf te doen, als je partner een opmerking maakt over hoe onhandig je de vaatwasser weer hebt ingeruimd en er een hoorbare zucht achteraan gooit. En BAM—opeens voel je een vlaag van irritatie. Alsof iemand een knop indrukt waarvan je niet eens wist dat je ’m had.
Je bent getriggerd.
Triggers zijn razendsnelle, automatische reacties die horen bij een oude ervaring. Vaak zonder dat je het doorhebt, sleuren ze je in een fractie van een seconde uit het hier en nu en terug naar een gevoel dat je al jaren met je meedraagt. In relaties vormen ze een enorme uitdaging.
Waarom triggers zo tricky zijn in relaties?
Een trigger voelt alsof er nú iets misgaat, terwijl het eigenlijk een herinnering is aan een eerdere —vaak oude— ervaring. Misschien voelde je je als kind vaak niet gezien en voel je je nu direct afgewezen als je partner kritisch reageert op iets wat jij doet. Of misschien heb je vroeger ervaren dat conflicten onveilig voelen, en schiet je meteen in de verdediging als je partner het ergens niet mee eens is, in de hoop het niet te laten escaleren.
Het lastige is: we denken vaak dat het door de ander komt. “Jij maakt me boos!” of “Jij waardeert me niet!” Maar in werkelijkheid is de trigger —het oude gevoel— van jou. Dat betekent niet dat je partner zomaar alles kan zeggen zonder rekening te houden met jouw gevoelens, maar het betekent wél dat jij verantwoordelijk bent voor wat die trigger in jou losmaakt en hoe je ermee omgaat.
Wat kun je ermee?
- Herkenning
Voel je dat je van nul naar honderd schiet in je emotie? Stop even. Tel even tot twintig en haal diep adem. Wat wordt er precies geraakt? Is het echt iets van nu, of speelt er iets ouds mee? - Communicatie
Hoe we reageren maakt een wereld van verschil. Hou het zacht en laat weten wat iets met je doet. In plaats van “Jij moet stoppen met zeggen wat ik niet goed doe!”, kun je zeggen: “Als je dat zo zegt, voel ik me klein en alsof ik niets goed kan doen. Dit raakt iets ouds bij mij.”Dat opent het gesprek en nodigt je partner uit om ook kwetsbaar te zijn. - Besef dat triggers geen vijand zijn
Triggers laten zien waar je nog kunt groeien en jezelf beter mag leren kennen. In plaats van elkaar te zien als de oorzaak van de pijn of frustratie, kun je samen onderzoeken hoe je ermee omgaat.
Een relatie zonder triggers bestaat niet. Maar als je er samen mee leert omgaan, zorgt dit juist voor meer intimiteit en vertrouwen.