Skip to main content

Opwinding begint veel eerder dan we vaak denken. Eigenlijk al na de laatste keer dat jullie intiem waren. Het zit in hoe jullie op elkaar reageren, de aandacht die jullie voor elkaar hebben en of je je geliefd, gezien en gewaardeerd voelt. Dit zijn de bouwstenen voor verlangen, opwinding en uiteindelijk seks. Maar er spelen meer factoren mee.

De omstandigheden

Hoe voel je je eigenlijk? Heb je energie of voel je je moe? Ervaar je rust en ontspanning, of zit je hoofd vol? Hebben jullie de tijd en privacy om samen te zijn? Kunnen jullie ongestoord plezier maken? Wat daarvoor nodig is, verschilt per persoon. En hoewel spontane seks heel romantisch klinkt, is de kans dat het gebeurt als jullie allebei een volle agenda hebben, behoorlijk klein. Tijd plannen klinkt misschien niet sexy, maar het zorgt wel voor ruimte om echt te verbinden. Dus plan die date!

Zin komt niet uit het niets

Zelfs als alle omstandigheden kloppen, betekent dat nog niet automatisch dat je zin hebt. Iedereen heeft iets anders nodig om opgewonden te raken: visuele prikkels, fantasieën, bepaalde aanrakingen, gesprekken over verlangens… Maar zin in seks gaat niet alleen over het fysieke. We willen ons emotioneel verbonden voelen. Dat gebeurt in de kleine dingen: een blik, een aanraking, een lief berichtje, samen lachen, interesse tonen, een helpende hand in het huishouden. Als je je gewaardeerd en gezien voelt, groeit het verlangen.

Ja of nee?

Zelfs als de zin er is, moet je nog besluiten om er iets mee te doen. Dat wordt sterk beïnvloed door eerdere ervaringen. Als seks vaak fijn en bevredigend is, ben je sneller geneigd om opnieuw zin te krijgen. Maar als seks niet echt goed voelt of geen plezier oplevert, wordt de drempel steeds hoger. Dit speelt vooral bij vrouwen vaker dan bij mannen. En dat is niet omdat hun lichaam anders werkt -uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen even goed opgewonden kunnen raken. Maar omdat we ‘standaard’ seks als norm zijn gaan zien, terwijl veel vrouwen daar niet genoeg aan hebben om tot een orgasme te komen.

Als we willen dat seks voor beide partners plezierig en opwindend is, moeten we afstappen van het idee dat er één ‘normale’ manier is. En vooral ontdekken wat voor jullie werkt.

Hoe dan wel?

Praten over wat je echt lekker vindt, kan spannend zijn. Misschien vond je de seks wel prima, maar niet écht opwindend. Maar wat als je partner dat niet leuk vindt om te horen? Of wat als je erachter komt dat je zelf eigenlijk nog niet precies weet wat je fijn vindt?

Veel vrouwen hebben zich erbij neergelegd dat seks ‘gewoon oké’ is. Soms zit je zo vast in bepaalde gewoontes, dat je eerst moet afleren voordat je opnieuw kunt ontdekken wat je echt nodig hebt. Daar is emotionele afstemming voor nodig. Seks voelt pas vrij en plezierig als je je veilig voelt en weet dat je partner er echt voor je is.

En daar helpt praten over seks bij. Buiten de slaapkamer. Niet tussen de lakens, waar de druk misschien al te hoog ligt, maar in een open en ontspannen gesprek. Dat is geen luxe, maar een voorwaarde voor een intieme en fijne seksuele relatie.

Lukt het nog niet? Weet dan dat positieve verandering mogelijk is. Soms helpt het al als iemand met je meedenkt. Plan een vrijblijvende call in, dan kijken we samen naar wat er mogelijk nog in de weg zit.

Liefs,
Anne-Brit

× App me als je een vraag hebt