In elke relatie zijn er momenten dat het minder lekker gaat tussen partners, en wanneer de spanning stijgt, ontstaan er soms extra uitdagingen, zoals kwetsend gedrag. Het gevoel van beledigd of gekwetst worden door je partner raakt extra diep, omdat we in een relatie het meest kwetsbaar zijn. Deze kwetsuren hebben dan ook invloed op jullie band, zeker wanneer ze niet worden verwerkt en uitgepraat.
Waarom gebeurt kwetsend gedrag?
Kwetsend gedrag binnen een relatie kan om verschillende redenen voorkomen. Soms is het onbewust en komt het voort uit stress, onzekerheid of miscommunicatie; we begrijpen elkaars intentie niet. Andere keren kan het een manier zijn waarop iemand zijn eigen frustraties of onverwerkte emoties uit, wanneer triggers meespelen en oud zeer wordt geraakt. Het kan zich uiten in denigrerend, aanvallend of verdedigend gedrag, wat vaak een symptoom is van andere onderliggende, onopgeloste zaken.
De gevolgen van kwetsend gedrag op je partner
Wanneer je je (vaak) gekwetst voelt door je partner, kan je je verdrietig, boos, verraden of zelfs eenzaam voelen. En wanneer dat niet verwerkt en uitgepraat wordt, wordt dat in de meeste gevallen gevolgd door afstandelijkheid, onbegrip en afname van intimiteit binnen de relatie. Je gekwetst voelen door je partner kan je zelfvertrouwen aantasten en ervoor zorgen dat je je minder gewaardeerd voelt. Het is daarom belangrijk om deze gevoelens te erkennen en erover te praten. Tijd heelt geen wonden en ze negeren ook niet, dus zoek daar hulp bij als je er samen niet uitkomt.
Hoe kun je hiermee omgaan?
- Communiceer open en eerlijk: De eerste stap naar verbetering is communicatie. Bespreek met je partner hoe hun gedrag je raakt en wat je nodig hebt. Gebruik de “ik”-vorm. En begin niet te benoemen wat de ander fout doet, maar vertel wat bepaald gedrag met jou doet, hoe jij je voelt en wat je nodig hebt van je partner. Voorkom dat de ander zich aangevallen voelt. Want wanneer iemand zich aangevallen voelt zal die zich gaan verdedigen en is niet in staat te luisteren om jou te begrijpen.
- Begrip en empathie: Probeer te begrijpen waar het kwetsende gedrag vandaan komt. Vraag je partner naar gevoelens en gedachten. Wat maakt dat die geraakt werd door wat je deed of zei? Empathie kan helpen om wederzijds begrip te creëren.
- Stel grenzen: Het is belangrijk duidelijke grenzen te stellen en aan te geven welk gedrag je niet accepteert. Dit helpt beide partners om te weten wat wel en niet oké is binnen de relatie. Bijvoorbeeld, geef aan dat gemeen of kleinerend gedrag niet acceptabel is.
Het is belangrijk dat beide partners zich veilig en gerespecteerd voelen.
Kom je er zelf niet uit? Overweeg dan relatie therapie. Hierbij ligt de focus op het verbeteren van de interactie en het versterken van de band. Relatie coaching en therapie kan helpen om deze uitdagingen aan te pakken. Je leert nieuwe manieren van omgaan met kwetsuren en conflicten, en door dat te doen wordt je relatie sterker en groeit het vertrouwen in elkaar.
Wat anderen zeggen
“We hebben dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”
Johannes & Jana
“Onze ruzies zijn minder heftig nu we elkaar beter begrijpen aan elkaar kunnen vertellen wat we nodig hebben. Ook lukt het steeds vaker om tijdens een ruzie 'op de rem te trappen', waardoor we elkaar minder kwetsen.”
Darren & Martha
“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”
Ingrid & Andrea