Relatie Coaching

Voor een liefdesrelatie is intimiteit en verbinding essentieel. Verbinding maken begint bij jezelf. Daarom werk ik als relatiecoach graag met stellen die zichzelf én elkaar beter willen leren begrijpen.

Relatie Coaching

Waar veel stellen tegenaan lopen, is een gemis aan intimiteit en verbinding. Ze gaan zo op in het leven van alledag dat ze elkaar uit het oog verliezen. Of durven zich niet echt uit te spreken, omdat ze bang zijn niet begrepen te worden of de ander teleur te stellen. Zo ontstaan er patronen waar je niet zomaar weer uitkomt. Om daarin iets te veranderen moet je dan echt actief iets anders gaan doen.

Maar wat dan? Met af en toe een etentje of een weekendje weg, hopen stellen dat de afstand zal verdwijnen, maar in veel gevallen is dat helaas niet genoeg. Partners raken gaandeweg teleurgesteld, moedeloos of gekwetst. En dan raak je nog verder van huis, want om zich te wapenen tegen teleurstelling en pijn, sluiten ze zich af of gaan ze ruzie maken. De meeste ruzies gaan eigenlijk over de angst voor verlies van verbinding. Als dit proces zich blijft voortzetten zonder dat er iets mee gedaan wordt, zal de relatie in veel gevallen uiteindelijk op zijn einde lopen. Erg jammer, want dat kan echt anders.

Taboe relatie coaching

Uit onderzoek blijkt dat op relatietherapie of relatie coaching voor veel mensen nog een taboe rust. De oude overtuiging dat een relatie gezond houden iets is dat je zelf moet kunnen en dat anderen niets aangaat zit nog aardig ingebakken in onze cultuur. Zelfs als problemen zorgen voor veel stress en verdriet, wordt gewacht met het zoeken naar hulp. In de praktijk blijkt dan ook dat veel stellen helaas te lang door blijven lopen met relatieproblemen. Gek eigenlijk, want we schakelen overal een expert voor in. Zo brengen we de auto naar de garage als die stuk is, en zoeken we een trainer of leraar als we iets nieuws willen leren.

Relaties horen toch vanzelf te gaan?

De voorbeelden die we als kind hebben gehad is waar we zelf op bouwen. En hoe goed bedoeld ook, die voorbeelden laten vaak te wensen over. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er in relaties verschillende fases zijn. Zo komen er bijvoorbeeld na de eerste verliefdheid dingen aan het licht die we daarvoor heel anders bekeken. De verliefdheid hormonen raken uitgewerkt en langzaamaan begint de heerlijke relaxte houding die je eerst zo leuk vond aan de ander, steeds meer te lijken op gemakzucht of desinteresse. Of die actieve regelhouding waar je zo verliefd op werd, gaat je steeds meer irriteren. En dan nog maar niet te spreken over stressvolle situaties. Want als we stress ervaren blijken we opeens niet meer zo geduldig en liefdevol te kunnen zijn naar elkaar.

Intimiteit en seks

Intimiteit is een essentieel voor een gezonde liefdesrelatie. Bij intimiteit denken we vaak aan seks, maar het is zoveel meer dan dat. Intimiteit gaat namelijk ook over hoe open en eerlijk je naar elkaar bent, hoe dichtbij iemand mag komen, over je verbonden voelen, het delen van verlangens, doelen, hoop, angsten en onzekerheden, over kwetsbaar durven zijn, je veilig, geaccepteerd en geliefd voelen. Het mooie is, dat wanneer de intimiteit tussen partners toeneemt, de seks fijner wordt. Wat weer zorgt voor meer intimiteit en verbondenheid.

Wat anderen zeggen

“In de sessies hebben we dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”

Johannes & Jana

“In de praktijk merk ik dat onze ruzies minder hoog oplopen, omdat we meer begrip hebben voor elkaar en beter aan elkaar kunnen verwoorden wat we vragen van de ander. Ook zijn we in staat om in een ruzie eerder op de rem te trappen en de rust weer te hervinden, waardoor we een conflict rustig kunnen uitpraten”

Darren & Marleen

“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”

Ingrid & Andrea