Relatie coaching

Soms kom je er even niet meer uit samen. Misschien zijn er conflicten, begrijpen jullie elkaar niet, voelen jullie een afstand en weten jullie niet meer hoe je weer dichter bij elkaar kunt komen. Wees welkom.

Relatie coaching

Een gemis aan vertrouwen, intimiteit en verbinding is de oorzaak van veel relatieproblemen. Misschien herken je het zo opgaan in het leven van alledag dat je elkaar wat uit het oog verliest. Of lukt het niet je volledig te durven uitspreken, omdat je bang bent niet begrepen te worden of de ander teleur te stellen. Zo kunnen patronen ontstaan waar je soms samen niet meer uitkomt.

Waarom relatietherapie of coaching?

Hulp zoeken bij relatieproblemen kan voor sommigen een grote stap zijn. Veel stellen blijven daarom (te) lang doorlopen met problemen of kiezen er uiteindelijk voor om de relatie te beëindigen. Voor bijna alles schakelen we experts in; de auto gaat naar de garage, we bezoeken een tandarts, fysiotherapeut of doen een opleiding of cursus als we iets nieuws willen leren. Dus waarom eigenlijk niet als je hulp kunt  gebruiken met je relatie?

Je relatie heeft de grootste impact op je leven, het is daarom juist belangrijk om goed voor je relatie te zorgen.

Hoe we leren over relaties

Van onze ouders of verzorgers leren we in de eerste plaats over relaties. Door de manier waarop onze ouders zich op ons afstemmen, leren we hoe veilig het is om ons met een ander te verbinden. En of we op een ander én onszelf kunnen vertrouwen. Natuurlijk is er geen ouder die zich elk moment voor de volle 100% kan afstemmen op de behoefte van een kind. Want er zijn altijd wel momenten in het leven dat de ouders ergens naartoe moeten, druk zijn met anderen of zichzelf. Toch zijn er soms extremere omstandigheden die dit contract verstoren. Denk aan scheidingen, ziekte of de uitdagingen of beperkingen waar ouders zelf mee te maken hebben. Ouders kunnen hun kinderen alleen maar geven wat ze op dat moment te geven hebben. Want als ze het anders hadden kunnen doen, dan hadden ze het wel gedaan.

Kinderen zoeken van nature naar manieren om het contact in stand te houden en met eventueel verlies van verbinding om te gaan. En omdat elk kind en elke situatie weer anders is, heeft ieder zo zijn/haar eigen versie. De een zal zich misschien meer gaan richten op anderen en daar geruststelling zoeken, terwijl de ander meer naar binnen keert en het zelf probeert op te lossen wanneer het van streek is. En weer een ander ontwikkelt een combinatie van deze stijlen.

Na de kindertijd leren we natuurlijk ook van onze eerste liefdesrelaties. En als daar thema’s spelen waar we ons niet bewust van zijn, borduren we hierop voort in volgende relaties. We plakken de restanten van oude kwetsuren (vaak onbewust) op onze huidige partner. En in sommige situaties ook op vrienden, collega’s of kinderen.

Pas wanneer we ons hiervan bewust worden, ontstaat de mogelijkheid om het anders te gaan doen.

 

Wat anderen zeggen

“We hebben dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”

Johannes & Jana

“Onze ruzies zijn minder heftig nu we elkaar beter begrijpen aan elkaar kunnen vertellen wat we nodig hebben. Ook lukt het steeds vaker om tijdens een ruzie 'op de rem te trappen', waardoor we elkaar minder kwetsen.”

Darren & Martha

“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”

Ingrid & Andrea