Relatie coaching

Ervaar je uitdagingen in communicatie, tijd maken voor elkaar, is er weinig vertrouwen, intimiteit of is er een afstand tussen jullie ontstaan? En kun je hulp gebruiken om weer nader tot elkaar te komen?

Relatie coaching

Een gemis aan intimiteit en verbinding is de oorzaak van veel relatieproblemen. Misschien herken je het zo opgaan in het leven van alledag dat je elkaar wat uit het oog verliest. Of lukt het niet je volledig te durven uitspreken, omdat je bang bent niet begrepen te worden of de ander teleur te stellen. Zo kunnen patronen ontstaan waar je niet zomaar uitkomt.

Waarom relatietherapie of coaching?

Hulp zoeken bij relatieproblemen is voor de meeste mensen een grote stap. En veel stellen blijven daarom lang doorlopen met problemen, of kiezen ervoor om de relatie te beëindigen. Gek eigenlijk, want voor bijna alles schakelen we experts in; de auto gaat naar de garage, we bezoeken een tandarts, fysiotherapeut of doen een opleiding of cursus als we iets nieuws willen leren. Dus waarom niet als je hulp kunt  gebruiken met je relatie?

Onze relatie heeft de grootste impact op ons leven, het is daarom juist belangrijk om je samen te blijven ontwikkelen en goed voor je relatie te zorgen.

Hoe leren we eigenlijk van relaties?

De voorbeelden die we als kind hebben gehad is waar we in eerste instantie van leren over relaties. Ik ga er vanuit dat ouders van hun kinderen houden en ze kunnen meegeven wat ze op dat moment zelf in huis hebben. En dat is helaas niet altijd wat je als kind nodig hebt. Onze ouders zijn niet perfect en ze kunnen ons alleen meegeven wat ze zelf weten en kunnen. Het zijn gewoon mensen, net als wij. In tweede instantie leren we van onze eerste liefdesrelaties. En als daar thema’s spelen waar we ons niet bewust van zijn, borduren we hierop voort in volgende relaties. We plakken de restanten van oude kwetsuren (vaak onbewust) op onze huidige partner. En in sommige situaties ook op vrienden, collega’s of kinderen. Tot we bewust gaan leren het anders te doen.

Intimiteit en passie

Intimiteit en passie zijn essentieel voor een gezonde liefdesrelatie. En bij intimiteit denken we vaak aan seks, maar intimiteit gaat over veel meer dan dat. Het gaat bijvoorbeeld over hoe open en eerlijk je naar elkaar kunt zijn, hoe dichtbij iemand mag komen, het delen van verlangens, angsten en onzekerheden, over kwetsbaar durven zijn, je veilig, geaccepteerd en geliefd voelen bij de ander. Passie gaat over seks, spanning, verlangen en aantrekkingskracht. En gek genoeg is het daarvoor juist nodig om ruimte voor jezelf te creëren. En om passionele seks en een intieme, liefdevolle verbinding te houden, is het de kunst de balans tussen deze twee pijlers te bewaren. Wat best een uitdaging kan zijn.

Wat anderen zeggen

“In de sessies hebben we dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”

Johannes & Jana

“In de praktijk merk ik dat onze ruzies minder hoog oplopen, omdat we meer begrip hebben voor elkaar en beter aan elkaar kunnen verwoorden wat we vragen van de ander. Ook zijn we in staat om in een ruzie eerder op de rem te trappen en de rust weer te hervinden, waardoor we een conflict rustig kunnen uitpraten”

Darren & Marleen

“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”

Ingrid & Andrea