Relatie coaching

Als relatiecoach begeleid ik partners en individuen in het onderzoeken van wat er werkelijk speelt. En wat de relatie die jij voor ogen hebt mogelijk in de weg zit. Zodat er meer ruimte ontstaat voor intimiteit, begrip, plezier en liefde voor elkaar.

Relatie coaching

Waar velen tegenaan lopen, is een gemis aan intimiteit en verbinding. Je gaat soms zo op in het leven van alledag dat je elkaar uit het oog verliest. Ook het niet volledig durven uitspreken omdat je bang bent niet begrepen te worden of een ander teleur te stellen, is een veel voorkomend fenomeen. Zo kunnen patronen ontstaan waar je zelf niet zomaar uitkomt. Want om daarin iets te veranderen is het nodig je bewust te worden van wat je doet en waarom. Zodat je actief iets anders kunt gaan doen dat bijdraagt aan een gezonde, duurzame en liefdevolle relatie.

Waarom relatietherapie of coaching?

Uit onderzoek blijkt dat op relatietherapie of relatie coaching voor veel mensen nog een taboe rust. Dat komt vooral door de overtuiging dat een relatie gezond houden iets is dat je zelf moet kunnen. Zelfs wanneer relatieproblemen zorgen voor veel stress en verdriet, wordt vaak gewacht met het zoeken naar hulp. In de praktijk blijkt dan ook dat veel stellen te lang blijven doorlopen met problemen. Of er nooit aan toekomen er iets mee te doen, omdat wordt gekozen de relatie te beëindigen. Gek eigenlijk, want voor bijna alles schakelen we experts in: de auto gaat naar de garage, we bezoeken allemaal wel eens een tandarts of een fysiotherapeut, gaan sporten met een trainer of doen een workshop of opleiding als we iets nieuws willen leren.

En dat terwijl een partner en daarmee de relatie, hetgeen is waar we het meeste van verwachten en wat de grootste impact heeft op ons welzijn. Het is daarom juist belangrijk om je samen te ontwikkelen en goed voor de relatie te blijven zorgen.

Hoe leren we eigenlijk van relaties?

De voorbeelden die we als kind hebben gehad is waar we in eerste instantie van leren over relaties. Ik ga er vanuit dat onze ouders ons meegeven wat ze weten en naar beste kunnen op dat moment. En hoe goed bedoeld ook, die voorbeelden laten regelmatig te wensen over. Onze ouders zijn namelijk niet perfect (het zijn net mensen) en ze kunnen ons alleen meegeven wat ze zelf weten en kunnen. In tweede instantie leren we van onze eerste liefdesrelaties. En als daar thema’s spelen waar we ons niet bewust van zijn, borduren we hierop voort in volgende relaties. We plakken de restanten van oude kwetsuren (vaak onbewust) op onze huidige partner. En in sommige situaties ook op vrienden, collega’s of kinderen.

Intimiteit en passie

Intimiteit en passie zijn essentieel voor een gezonde liefdesrelatie. Bij intimiteit denken we vaak aan seks, maar intimiteit gaat over hoe open en eerlijk je naar elkaar bent, hoe dichtbij iemand mag komen, over het delen van verlangens, angsten en onzekerheden, over kwetsbaar durven zijn, je veilig, geaccepteerd en geliefd voelen bij de ander. Passie gaat over seks, spanning en aantrekkingskracht. Daarvoor is het juist dienend om wat ruimte voor jezelf te creëren. Om passionele seks en een liefdevolle verbinding te houden, is het nodig om de balans tussen deze twee pijlers te bewaren.

Wat anderen zeggen

“In de sessies hebben we dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”

Johannes & Jana

“In de praktijk merk ik dat onze ruzies minder hoog oplopen, omdat we meer begrip hebben voor elkaar en beter aan elkaar kunnen verwoorden wat we vragen van de ander. Ook zijn we in staat om in een ruzie eerder op de rem te trappen en de rust weer te hervinden, waardoor we een conflict rustig kunnen uitpraten”

Darren & Marleen

“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”

Ingrid & Andrea