Relatie coaching

Begrijpen jullie elkaar niet goed, zijn er regelmatig conflicten, is er weinig vertrouwen, intimiteit, lukt het niet om tijd te maken voor elkaar en is er een afstand tussen jullie ontstaan?

Relatie coaching

Een gemis aan intimiteit en verbinding is de oorzaak van veel relatieproblemen. Misschien herken je het zo opgaan in het leven van alledag dat je elkaar wat uit het oog verliest. Of lukt het niet je volledig te durven uitspreken, omdat je bang bent niet begrepen te worden of de ander teleur te stellen. Zo kunnen patronen ontstaan waar je niet zomaar uitkomt.

Waarom relatietherapie of coaching?

Hulp zoeken bij relatieproblemen is voor de meeste mensen een grote stap. En veel stellen blijven daarom lang doorlopen met problemen, of kiezen ervoor om de relatie te beëindigen. Gek eigenlijk, want voor bijna alles schakelen we experts in; de auto gaat naar de garage, we bezoeken een tandarts, fysiotherapeut of doen een opleiding of cursus als we iets nieuws willen leren. Dus waarom niet als je hulp kunt  gebruiken met je relatie?

Onze relatie heeft de grootste impact op ons leven, het is daarom juist belangrijk om je samen te blijven ontwikkelen en goed voor je relatie te zorgen.

Hoe leren we eigenlijk over relaties?

Van onze ouders of primaire verzorgers leren we over relaties. Doordat ouders zich afstemmen op hun kinderen, leren kinderen hoe veilig het is om zich met een ander te verbinden. Natuurlijk is er geen ouder die zich elk moment voor de volle 100% kan afstemmen op de behoefte van hun kind. Want er zijn altijd wel momenten in het leven dat de ouders ergens naartoe moeten, druk zijn met anderen of zichzelf. Soms zijn er extremere omstandigheden die dit contract verstoren. Ouders kunnen alleen maar geven wat ze op dat moment te geven hebben. Als ze het anders hadden kunnen doen, dan hadden ze het wel gedaan. Elk kind en elke situatie is weer anders en het zal dus ook iets anders gaan doen als het contact met een ouder niet-, of soms niet goed lukt. De een zal zich meer gaan richten op anderen en daar geruststelling zoeken, terwijl de ander zich meer richt op zichzelf en het zelf proberen op te lossen wanneer het van streek is.

Na de kindertijd leren we van onze eerste liefdesrelaties. En als daar thema’s spelen waar we ons niet bewust van zijn, borduren we hierop voort in volgende relaties. We plakken de restanten van oude kwetsuren (vaak onbewust) op onze huidige partner. En in sommige situaties ook op vrienden, collega’s of kinderen. Pas wanneer we ons ervan bewust leren worden ontstaat de mogelijkheid het anders te gaan doen.

 

Wat anderen zeggen

“We hebben dingen over elkaar ontdekt die we in al die jaren nog niet van elkaar wisten. Onze relatie heeft zich meer verdiept en het is alsof we elkaar weer opnieuw hebben leren kennen.”

Johannes & Jana

“Onze ruzies zijn minder heftig nu we elkaar beter begrijpen aan elkaar kunnen vertellen wat we nodig hebben. Ook lukt het steeds vaker om tijdens een ruzie 'op de rem te trappen', waardoor we elkaar minder kwetsen.”

Darren & Martha

“Anne-Brit komt prettig over, warm en hartelijk en is alert aanwezig als gespreksleider maar tegelijk niet dominant of afleidend. Ze stuurt met vragen maar geeft ook ruimte als er toch ook iets anders belangrijks opduikt.”

Ingrid & Andrea